Bahçelievler - İstanbul info@istanbulpediatri.com +90 (212) 441 42 00
Uzmanlığımız Sadece Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları...

Demir Eksikliği Anemisi Nedenleri Tedavisi

Çocuklarda Demir Eksikliği Anemisinin en sık nedeni demirden fakir beslenme,  annede demir eksikliği anemisi olması, prematüre doğum, erken ek gıdalara başlama, erken inek sütüne başlanması veya büyük çocuklarda günde 500 mlt veya daha fazla süt tüketilmesi, sadece anne sütü ile beslenen bebeklere 4ncü aydan itibaren demir verilmemesi gibi nedenlerdir.

Demir eksikliği anemisinin oluşmaması için anne sütü ile beslenme teşvik edilmeli ancak anne sütünün 100 mlt.sinde 0,9 mgr.demir olduğundan ve bununda ancak %50’si emilebildiğinden,  günlük en az 1 mgr. demir ihtiyacı için bebeklere 4ncü aydan itibaren kilo başına 1 damla olacak şekilde demir damlaları başlanmalıdır. 6ncı aydan sonra ek gıdalar başlanırken demirden zengin tahıllı kaşık mamalarının çocuk beslenmesine katılması çok önemlidir.

Prematüre doğan bebeklere en geç 1nci aydan itibaren demir damlalarını başlamak gerekir.

2 yaşına kadar çocuklara kesinlikle inek sütü verilmemesini öneriyoruz. İnek sütündeki demir oranı ve demir emilimi çok düşüktür. Ayrıca inek sütündeki bir çok alerjen protein bağırsaktan gizli kanama yoluyla demir eksikliği anemisi yapmaktadır.

1 yaşından itibaren eğer bebek anne sütü kullanmıyorsa inek sütü yerine sıvı veya toz 1 -3 yaş arası çocuklar için geliştirilmiş demir ve minarelerden zengin junior süt veya süt tozları kullanılabilir.

Demirden en zengin gidalar: Kırmızı et, karaciğer, kuru baklagiller, tahıllar, tavuk ve balık eti gibi beyaz et ürünleri, üzüm pekmezi, kuruyemişler gibi gıdalardır. Ispanak ve yumurta sarısı yüksek oranda demir içerdikleri halde bunlardaki demir emilmeyen kompleks bileşikler şeklinde olduğundan demir eksikliği tedavisinde yeri yoktur. 1950’li yıllara kadar ıspanağın en yüksek demir kaynağı olduğu düşünüldüğünden çocuklara ıspanak yemeyi özendirmek amacı ile “Temel Reis” gibi çizgi filmler uzun süre medyada yer almıştır.

Copyright © 2016 İstanbul Pediatri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Merkezi