Bahçelievler - İstanbul info@istanbulpediatri.com +90 (212) 441 42 00
Uzmanlığımız Sadece Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları...

Çocuk Psikoloji

Stanford Binet Zeka Testi Nedir?

Stanford BinetZeka Testi zihinsel performansları belirlemek amacıyla uygulanan 2-6 yaş arasında çocuklara uygulanan bireysel zeka testidir.  Stanford BinetZeka Testi uygulaması sonucunda bireye ait zeka yaşı ve zeka bölümü elde edilir. 

NEDEN ÇOCUĞUMA STANFORD BİNET ZEKA TESTİ YAPTIRMALIYIM?

Çocukların zihinsel gelişimi anne karnında başlayıp 5 yaşına kadar şekillenir. Zekanın yaklaşık yüzde 80’i bu yaşa kadar oluşur. Çocuğu tüm hayatı boyunca etkileyecek zihinsel-anatomik yapılar, beceriler ve sosyal özellikler bu sayede gelişir. Bu nedenle çocuğun zeka gelişimi için en önemli dönemler okul öncesi yıllarıdır. Bu yıllarda çocuğun zihinsel gelişim seviyelerini belirleyip doğru yönlendirmek çok önemlidir.

TESTİN SÜRESİ NE KADARDIR?

Testin süresi testi alan öğrencinin yapış hızına bağlı olarak 30 dakika ile 45 dakika arasında değişmektedir. 

TESTİ YAPTIRMAYA GELMEDEN ÖNCE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN ŞEYLER NELERDİR?

Stanford BinetZeka testi uygulamasına girecek olana bir çocuğun uygulamaya başlamadan önce gerekli bazı koşullarının sağlandığından emin olunmalıdır. Dinlenmiş, uykusunu almış, karnı tok ve motivasyon anlamında normal bir gününde gelmesi önerilir. Rahat kıyafetler tercih edilmelidir. Ayrıca kaygı, gerilim, endişe ve tehdit algısına neden olabileceğinden çocuğa zeka testine götürüldüğü de söylenmemelidir. Çocuk uygulamaya getirilirken “test, zeka testi, sınav” gibi terimler duymamalıdır. Bunun yanında çocuğa “İyi yap, dikkatli yap, iyi dinle” gibi kaygı arttırıcı komutlar verilmemelidir. Çocuğa gerekli olan açıklamalar uygulama öncesinde psikolog tarafından yapılır. 

TEST SONUCUNDA RAPOR VERİLECEK Mİ? NE ZAMAN ALABİLİRİM?

Test sonucunda uzman tarafından 4 sayfalık ayrıntılı bir rapor verilecektir. Rapor yoğunluğa ve talebe bağlı olarak en geç 2 gün içinde verilir. 

TEST HANGİ YETENEKLERİ ÖLÇER?

Kavram bilgisi, dil gelişimi, ilişki kurma, iletişim kurup sürdürme, zıt kavramları anlayabilme ve tanımlayabilme, benzerlikler, motor beceriler, kısa süreli bellek, dikkati sürdürme gibi becerileri ölçülür.

Copyright © 2016 İstanbul Pediatri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Merkezi